wtorek, 28 maja 2013

Jagnięcina beskidzka

Jagnięcine moczyć ok godziny w zimnej wodzie z dużą ilością soli, następnie starannie i bardzo dokładnie oczyścić mięso z tłuszczu i błon, żeby pozbawić je charakterystycznego zapachu.Czosnek pokroić w kosteczkę i naszpikować gęsto mięso(można użyć znacznie więcej czosnku w zależności od upodobań). Z podanych składników przygotować marynatę dolewając tyle oleju żeby uzyskać lekko gęstawą konsystencję. Marynatą natrzeć mięso wpychając ją również w nacięcia z czosnkiem. Dodatkowo jeszcze posypać świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić w zamkniętym szklanym lub emaliowanym naczyniu na 2-3dni w chlodne miejsce. Mięso ułożyć w rondlu skropionym olejem, wlać marynatę,przykryć włożyć do piekarnika nagrzanego do 220stopni, po 10 min zmniejszyć temp.do 180 stopni. Piec ok.3 godz. Mięso odkryć po ok.2,5godz żeby się zrumieniło.Można mięso piec w folii,wtedy temperatura może być większa i mięso piecze się szybciej. Podawać w całości na pólmisku przybranym sałatą,z pieczonymi w piekarniku ziemniakami , kaszą na sypko,pieczywem itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz