wtorek, 28 maja 2013

Lahmacun - Turecka Pizza

Wykonanie:
Ciasto:

Ciasto wyrobiłam w maszynie do wypieku chleba - takie małe udogodnienie. Wlewając na początku mokre składniki i pamiętać należy, aby sól nie stykała sięz drożdżami.
Jeśli jednak nie macie maszyny, do miski wsypujemy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h.

Farsz:

Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, z których usuwamy gniazda nasienne. Jeśli macie wrażliwe żołądki polecam ściągnąć również z nich skórkę. Całość mieszamy aby składniki się połączyły ze sobą.

Całość:  

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Wałkujemy cienkie placki, przekładamy na obsypaną mąką blachę. Na plackach rozsmarowujemy cienko mięso.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 8 - 10 minut.

Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki lub innym ulubionym dodatkiem;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz