poniedziałek, 27 maja 2013

Kaszka kuskus z sosem pomidorowym

Przenosząca w nieco egoztyczne rejony smaku potrawa. Aromatyczna, intrygująca, uderzająca w wymagające podniebienia. Godna miłośników kulinarnych wrażeń.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojony grubo czosnek oraz cebulę. Po chwili dodajemy brązowy cukier, sól, imbir oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy warzywa pod przykryciem kilka minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy parę chwil. Wlewamy 200 ml bulionu. Gotujemy 2-3 minuty, odparowując nadmiar płynu. Dodajemy pomidory Pelati, wypłukując gorącą wodą ściany puszki. Sos gotujemy 5 - 6 minut. Wrzucamy odsączoną cieciorkę oraz usmażone bez dodatku tłuszczu Chorizo i całość zostawiamy pod przykryciem na wolnym ogniu na 5 minut.
Kaszkę kuskus zalewamy pozostałym gorącym bulionem wymieszanym z sokiem z cytryny, przykrywamy i czekamy 8 minut aż kasza wsiąknie płyn. Następnie mieszamy ją z masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (funkcja grzania górnego). Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy kaszę, wyrównując jej wierzch. Wylewamy na nią sos. Posypujemy go uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi, natką pietruszki; układamy pokrojone platry sera. Całość zapiekamy ok. 10 minut.
Przed podaniem w misce danie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz