1) Pojęcia podstawowe:
·
Układ – część przestrzeni oddzielona
od otoczenia w sposób mechaniczny (np. ścianki naczynia), lub myślowy
·
Faza – wyodrębniona powierzchniami
rozdziału część układu posiadająca różne, od reszty, właściwości
termodynamiczne, ale niekoniecznie chemiczne tzn. związki chemiczne wykazujące
całkowitą mieszalność (np. gazy) stanowią jedną fazę jeśli posiadają te same właściwości termodynamiczne. Ponadto
jeśli w układzie znajduje się kilka
wydzielonych części posiadających identyczne właściwości termodynamiczne (np.
kilka kawałków lodu) to stanowią one jedną fazę
·
Składnik – stanowią go jednorodne pod
względem chemicznym cząsteczki , z których można otrzymać wszystkie fazy
występujące w układzie, w dowolnych ilościach
·
Liczba stopni swobody – liczba parametrów intensywnych,
tzn. niezależnych od masy fazy (np. ciśnienie, temperatura), które można (w
pewnych granicach) zmieniać nie powodując tym samym zmiany liczby faz
występujących w układzie
2) Stan równowagi fazowej – z
termodynamicznego punktu widzenia występuje wówczas, gdy w badanym układzie
zachodzi równość potencjałów chemicznych (stan równowagi chemicznej) wszystkich
składników niezależnie od faz w jakich się w momencie pomiaru znajdują.
3) Reguła faz Gibbsa – gdy układ
znajduje się w stanie równowagi chemicznej, wówczas następujący związek
pomiędzy liczbą stopni swobody, a liczbą faz i składników: Z = S – f + 2, gdzie
z
– liczba stopni
swobody
s – liczba składników
f – liczba faz
Zgodnie z tą regułą w badanym
układzie dwuskładnikowym (benzen-aceton), istnieją dwa stopnie swobody.
Skład takiej mieszaniny w fazie
ciekłej najłatwiej przedstawić za pomocą ułamków molowych:
Prawo
Daltona –
stwierdza, że prężność par nad roztworem równa jest sumie prężności par
poszczególnych składników:
p = pa +
pb pa,pb – prężności
par składników a,b
Prawo
Raoulta – mówi,
że cząstkowe ciśnienie pary składnika roztworu jest wprost proporcjonalne do
ułamka molowego tego składnika w roztworze i do ciśnienia pary nad czystym
składnikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz