DESTYLACJA
Zagadnienia teoretyczne: Parowanie cieczy i
prężność pary nasyconej.
Zależność prężności pary nasyconej od temperatury. Temperatura wrzenia cieczy. Prężność i skład pary nad układem dwu cieczy mieszających się nieograniczenie. Prawo Raoulta. Mieszaniny zeotropowe i azeotropowe, ich destylacja. Destylacja mieszanin cieczy o ograniczonej mieszalności. Prężność pary nad układem dwóch cieczy nie mieszających się wzajemnie (destylacja z parą wodną).
Zależność prężności pary nasyconej od temperatury. Temperatura wrzenia cieczy. Prężność i skład pary nad układem dwu cieczy mieszających się nieograniczenie. Prawo Raoulta. Mieszaniny zeotropowe i azeotropowe, ich destylacja. Destylacja mieszanin cieczy o ograniczonej mieszalności. Prężność pary nad układem dwóch cieczy nie mieszających się wzajemnie (destylacja z parą wodną).
Temperatura
wrzenia i prężność pary
Proszę zauważyć,
że prężność pary wody dopiero w temp. 100oC osiąga wartość 1 atm.,
natomiast prężność pary eteru dietylowego już w temp. 40oC. Oznacza
to, że jeżeli będziemy starali się doprowadzić do wrzenia eter dietylowy i wodę
(oczywiście w osobnych naczyniach), to eter będzie wrzał przy niższej
temperaturze,
Temperaturę, w której prężność pary
cieczy wynosi 1 atm nazywamy normalną temperaturą wrzenia. Mówiąc bardziej
ogólnie, ciecz wrze, jeżeli jej prężność
pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu.
Z tego ostatniego
stwierdzenia wynika, że jeżeli np. zmniejszymy ciśnienie zewnętrzne nad cieczą,
to będzie ona wrzała w niższej temperaturze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz