Niska
temperatura utrudnia pobieranie wody oraz powoduje uszkodzenia spowodowane
chłodem jak: przemarzanie, wymakanie,
wysadzanie (wypychanie), osmalanie, oblodzenie. W warunkach klimatu
umiarkowanego stres ten eliminuje lub ogranicza wzrost i plonowanie wielu
roślin cennych dla człowieka. Adaptacja
do niskiej temperatury obejmuje: 1) aklimatyzację do niskiej temperatury (
hartowanie), 2) zapobieganie zamarzaniu,
3) unikanie zamarzania (obniżenie temperatury krystalizacji, co prowadzi do
przechłodzenia wody w tkankach), 4) zamarzanie pozatkankowe. Wszystkie
bardziej skomplikowane mechanizmy adaptacji do niskich temperatur obserwujemy u
roślin wyższych. Polegają one m.in. na
zwiększaniu zawartości cukrów w soku komórkowym. Skład cukrowy roślin odpornych
na niskie temperatury zależy od gatunku. Do podstawowych cukrów występujących w
roślinach wyższych podczas adaptacji na niską temperaturę należą sacharoza,
glukoza, rafinoza, stachinoza i alkohole wielowodorotlenowe, jak mannitol,
glicerol.
Wysoka
temperatura powoduje wysuszenie roślin, zakłócenie równowagi między asymilacją
i dysymilacją, wzrost podatności na infekcje oraz zmniejszoną odporność roślin
na suszę. Odporność
na wysoką temperaturę jest uzależniona od fazy rozwojowej rośliny,
intensywności transpiracji, przewodnictwa cieplnego tkanek i zawartości w nich
wody. Adaptacja do wysokich temperatur
polega na termoregulacji, która jest uzależniona od syntezy białek szoku
termicznego (HS), z jednoczesnym ograniczeniem syntezy białek normalnych.
Białka szoku termicznego są niskocząsteczkowe i zlokalizowane w jądrze.
Białka szoku termicznego są syntetyzowane zawsze wtedy gdy temperatura
otoczenia jest wyższa niż ta, do której są rośliny przyzwyczajone.
Doświadczenie
2
Wpływ
niskiej i wysokiej temperatury na przepuszczalność błon cytoplazmatycznych
Materiał: burak ćwikłowy;
Odczynniki: woda destylowana;
Sprzęt: deska do krojenia, nóż, łaźnia
wodna, zamrażarka, cieplarka; spektrofotometr;
Błony
cytoplazmatyczne w żywej, nie uszkodzonej komórce roślinnej charakteryzują się
selektywną przepuszczającą dla związków zawartych w soku komórkowych. Dzięki
temu aktywnie regulują wymianę substancji pomiędzy komórkami, a także pomiędzy
rośliną i otoczeniem. Pod wpływem
czynników zewnętrznych (wysoka temperatura, substancje organiczne, stężenie
jonów wodorowych, stężone substancje osmotycznie czynne) może dojść do
naruszenia lipidowo-białkowej struktury błon komórkowych i w konsekwencji
następuje utrata ich selektywnej przepuszczalności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz