- 1 większy filet z kurczaka
- 1 słoik marchewki z groszkiem
- 2 liście laurowe
- płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
- pieprz
- ok. 150 ml śmietanki do sosów 18%
- 1 żółtko
- 4 kopiaste łyżeczki mąki
- 1 łyżka oleju
1. Kurczaka kroimy dość drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej i na niezbyt rozgrzany wrzucamy kurczaka, którego dusimy na niedużym ogniu kilka minut (mięso ma się ściąć, ale nie przysmażyć). 2. W 1/2 l wrzątku rozpuszczamy vegetę i zalewamy nią kurczaka. Dodajemy dwa listki laurowe i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Dodajemy marchewkę z groszkiem, razem z zalewą i zagotowujemy. 3. Do śmietanki dodajemy żółtko i mąkę, dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Całość wlewamy do gotującego się bulionu. Gotujemy mieszając przez chwilę, aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem. Potrawkę można podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypaną usiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz