Ekstrakcja
jest to metoda rozdzielania składników mieszaniny między dwie nie mieszające się fazy wykorzystująca selektywną
rozpuszczalność jednego lub kilku składników w jednej z faz. Ekstrakcja
rozpuszczalnikiem jest to proces wyodrębniania substancji z mieszaniny lub
roztworu w innym rozpuszczalniku albo z fazy stałej przez przeniesienie jej do
fazy ciekłej. Ekstrakcja może służyć do usuwania z mieszanin niepożądanych
domieszek lub zanieczyszczeń. Ten ostatni proces nazywa się przemywaniem.
Zjawiska zachodzące podczas ekstrakcji podlegają
tzw. prawu podziału Nernsta. Według tego prawa jeśli do układu dwóch nie
mieszających się (lub mieszających się w bardzo niewielkim stopniu) cieczy A i
B tworzących dwie warstwy doda się pewną ilość trzeciej substancji
rozpuszczalnej w obu cieczach, wówczas ustali się równowaga powodująca podział
tej substancji między obie ciecze w taki sposób, że stosunek stężenia
substancji w rozpuszczalniku A (CA) do stężenia tej substancji w
drugim rozpuszczalniku B (CB) jest w stałej temperaturze wielkością
stałą.
CA
|
= const. = K ; K – stała podziału
|
CB
|
Znając
wartość stałej podziału dla danego układu trzech substancji można obliczyć, że
jednokrotna ekstrakcja dużą porcją rozpuszczalnika jest mniej efektywna niż
kilkakrotna ekstrakcja małymi porcjami rozpuszczalnika. Ilość substancji (wn),
która po n ekstrakcjach pozostanie w rozpuszczalniku, np. przy
ekstrakcji z warstwy wodnej, wynosi:
|
K ●·v
|
n
|
K●v + s
|
gdzie: wo
– ilość substancji zawarta w roztworze wodnym,
wn – ilość substancji
zawarta w rozpuszczalniku organicznym,
K
– stała podziału między wodę i rozpuszczalnik organiczny,
v – objętość roztworu wodnego,
s – objętość porcji rozpuszczalnika
użytego do ekstrakcji.
II.3.2. Wybór rozpuszczalnika do ekstrakcji.
Doboru rozpuszczalnika odpowiedniego do
ekstrakcji dokonuje się często na podstawie jego właściwości chemicznych.
Ekstrakcja rozpuszczalnikami chemicznie czynnymi polega na zastosowaniu takiego
rozpuszczalnika, który chemicznie reaguje na substancję przeznaczoną do
ekstrakcji. Do tego celu stosuje się najczęściej:
·
[do
wyodrębniania kwasów organicznych i fenoli z ich roztworów w rozpuszczalnikach
organicznych lub do usuwania kwaśnych zanieczyszczeń z roztworów]: ─
5%-owy wodny roztwór wodorotlenku
sodu lub potasu, 5%-owy lub 10%-owy roztwór węglanu sodu, 2%-owy albo nasycony
roztwór wodorowęglanu sodu. Powstająca w wyniku reakcji sól kwasu z reguły
rozpuszcza się w wodzie i zostaje w ten sposób przeprowadzona z fazy
organicznej do wodnej;
·
[do przenoszenia
substancji i zanieczyszczeń o charakterze zasadowym z fazy organicznej do wodnej]: ─
rozcieńczone kwasy: solny i siarkowy(VI);
·
[do usuwania eterów z halogenków
alkilowych] ─ stężony kwas siarkowy.
W pozostałych przypadkach rozpuszczalnik stosowany do ekstrakcji powinien
być chemicznie obojętny w stosunku do ekstrahowanych substancji. A oto dalsze
cechy, jakimi powinien charakteryzować się dobry rozpuszczalnik w stosunku do
fazy, z której prowadzi się ekstrakcję:
- niewielka wzajemna rozpuszczalność
obu faz – ekstrahowanej i ekstrahującej,
- duża rozpuszczalność ekstrahowanej
substancji, pożądana niewielka rozpuszczalność innych składników
mieszaniny,
- duża wartość stałej podziału (uwaga
14),
- duża różnica ciężarów właściwych
obu faz,
- trwałość substancji w roztworze,
- duża czystość i trwałość,
- małą skłonność do tworzenia emulsji
(uwaga 15),
- mała lepkość,
- łatwość i bezpieczeństwo
manipulacji,
- łatwość usunięcia z roztworu.
II.3.3. Wykonanie ekstrakcji.
Ekstrakcję prostą z
fazy ciekłej lub dokonuje się w rozdzielaczu. Operacja ta polega na
wytrząśnięciu mieszaniny obu faz – ekstrahującej i ekstrahowanej, a następnie
na rozdzieleniu warstw i ewentualnym powtórzeniu wytrząsania nową porcją
rozpuszczalnika. Rozdzielacz umieszcza się w kółku i po sprawdzeniu czy kran
jego jest zamknięty nalewa się przez lejek do rozdzielacza kolejno obie ciecze:
ekstrahowaną i ekstrahującą. Wielkość rozdzielacza powinna być tak dobrana, by
mieszanina obu faz nie wypełniała go bardziej niż do ½ ─ ¾ objętości. Sposób
umocowania rozdzielacza i trzymania go w czasie wstrząsania jest pokazany na
fig. 30 a i b. Podczas wytrząsania, szczególnie w przypadku stosowania łatwo
lotnych rozpuszczalników, w rozdzielaczu tworzy się duże nadciśnienie, wobec
czego bardzo istotne jest przerywanie wstrząsania i chwilowe otwieranie kranu
rozdzielacza do wyrównania ciśnienia (nóżka rozdzielacza powinna być przy tym
uniesiona do góry, korek zabezpieczony – fig. 30 b.). Po kilku kolejnych wstrząśnięciach
i odpowietrzeniach rozdzielacz należy ponownie umieścić w kółku i zostawić dla
rozdzielenia się warstw (uwaga 15). Rozwarstwienie mieszaniny można
przyspieszyć wprawiając rozdzielacz w ruch wirowy wokół pionowej osi, jak
pokazano na fig. 30 a. Po dokładnym rozdzieleniu się warstw (uwaga 16) i
otwarciu korka dolną warstwę spuszcza się do erlenmajerki, natomiast warstwę
górną wlewa się do odpowiedniego naczynia przez górny otwór w rozdzielaczu lub
pozostawia w nim do ekstrakcji kolejną porcją rozpuszczalnika. Ekstrakt w
rozpuszczalniku organicznym na ogół suszy się (por. I. 3. 3.), następnie
oddestylowuje rozpuszczalnik (II. 1. 3.), a substancję oczyszcza przez
destylację lub krystalizację.
Uwagi
do ekstrakcji
14. W przypadku układów dwóch faz, dla
których wielkość stałej podziału K ≥ 10,
wystarcza jednokrotna ekstrakcja, by uzyskać
przeniesienie związku z jednej fazy do drugiej. Dla układów o wartości K = 5 ÷
10 konieczna jest kilkakrotna ekstrakcja prosta, przy K ≈ 1 – ekstrakcja
wielokrotna, przy K < 1 – ekstrakcja ciągła.
15.
Jeżeli po wytrząśnięciu utworzy się trwała emulsja, można ją zlikwidować
stosując wysolenie, dodawanie większej ilości rozpuszczalnika użytego do
ekstrakcji, podgrzanie po usunięciu z rozdzielacza. Wysalanie polega na dodaniu
soli nieorganicznej, najczęściej chlorku sodowego, która, rozpuszczając się w
wodzie, zwiększa jej stałą dielektryczną, zwiększając jednocześnie różnice
między fazą hydrofobową i hydrofilową, i ułatwia rozdział faz. Należy przy tym
pamiętać, że wiele soli nieorganicznych rozpuszcza się w różny sposób w
rozpuszczalnikach organicznych.
16.
Większość rozpuszczalników organicznych tworzy przy ekstrakcjach z wody warstwę
górną, niektóre, np. chloroform i dichlorometan, tworzą warstwę dolną. W razie
wątpliwości , która warstwa jest którą, należy niewielką ilość cieczy
stanowiącej dolną warstwę spuścić do małej próbówki i dodać kilka kropli wody.
Jeśli nastąpi rozwarstwienie się cieczy, dolna warstwa w rozdzielaczu jest
warstwą organiczną, jeśli nie – wodną.
Fig.
30. Ekstrakcja: a – położenie rozdzielacza podczas spuszczania dolnej warstwy,
b – położenie rozdzielacza podczas wstrząsania, c – zestaw do ekstrakcji metodą ciągłą
z użyciem aparatu Soxhleta. A – gilza z bibuły, B –aparat Soxhleta, C – kolba okrągłodenna, D –chłodnica zwrotna, E –ogrzewacz, F –rurka przelewowa.
b – położenie rozdzielacza podczas wstrząsania, c – zestaw do ekstrakcji metodą ciągłą
z użyciem aparatu Soxhleta. A – gilza z bibuły, B –aparat Soxhleta, C – kolba okrągłodenna, D –chłodnica zwrotna, E –ogrzewacz, F –rurka przelewowa.
II.3.4. Ekstrakcja substancji stałych w aparacie
Soxhleta
Aparat
Soxhleta służy do ekstrakcji ciągłej substancji stałych gorącym
rozpuszczalnikiem pokazano na fig. 30 c. Substancję przeznaczoną do ekstrakcji
umieszcza się w gilzie A wykonanej z twardej bibuły filtracyjnej. Gilzę wsuwa
się do wewnętrznej rury aparatu B, pod którym montuje się kolbę C wypełnioną
rozpuszczalnikiem do ekstrakcji. U góry aparatu montuje się chłodnicę zwrotną D.
Kolbę z rozpuszczalnikiem ogrzewa się do osiągnięcia stanu łagodnego wrzenia
zawartości. Pary rozpuszczalnika przepływają do chłodnicy, tam skraplają się i
zostają zwrócone do gilzy. Po zebranej takiej porcji rozpuszczalnika w gilzie,
że jego górny poziom osiąga wysokość bocznej rurki F, ekstrakt zostaje przelany
syfonem do kolby. Proces ten powtarza się automatycznie aż do zakończenia
ekstrakcji. Substancję wyodrębnia się z ekstraktu, jak poprzednio
II.3.5. Zastosowanie praktyczne procesu ekstrakcji do
rozdzielania substancji różniących się właściwościami chemicznymi
Przy dobieraniu warunków skutecznego
rozdzielania mieszaniny substancji różniących się właściwościami chemicznymi
drogą ekstrakcji należy kierować się przede wszystkim znaną od wieków zasadą,
że "podobne rozpuszcza podobne". W praktyce oznacza to, że
substancje, których cząsteczki są całkowicie lub w przewadze zbudowane z wiązań
C–C, C–H, C=C, niespolaryzowanych lub spolaryzowanych w bardzo niewielkim stopniu, rozpuszczają się dobrze w rozpuszczalnikach niepolarnych, tzn. o cząsteczkach zbudowanych z podobnych wiązań (heksan, heptan, benzyna, eter naftowy, węglowodory aromatyczne, eter dietylowy). I tak na przykład:
C–C, C–H, C=C, niespolaryzowanych lub spolaryzowanych w bardzo niewielkim stopniu, rozpuszczają się dobrze w rozpuszczalnikach niepolarnych, tzn. o cząsteczkach zbudowanych z podobnych wiązań (heksan, heptan, benzyna, eter naftowy, węglowodory aromatyczne, eter dietylowy). I tak na przykład:
Parafina (substancja stała, mieszanina
wielkocząsteczkowych węglowodorów nasyconych)
rozpuszcza
się w heksanie, tetrachlorku węgla, eterze dietylowym i naftowym,
nie
rozpuszcza się w wodzie i alkoholach o małej masie cząsteczkowej;
Tłuszcze (stałe i płynne, mieszaniny estrów
wielkocząsteczkowych kwasów tłuszczowych i glicerolu)
rozpuszczają
się w heksanie, benzynie, eterze naftowym,
nie
rozpuszczają się w wodzie, bardzo słabo rozpuszczają się w
małocząsteczkowych
alkoholach;
wielkocząsteczkowe
kwasy organiczne i alkohole (RCOOH i ROH)
rozpuszczają
się w eterze dietylowym, alkoholach i kwasach małocząsteczkowych,
nie
rozpuszczają się w wodzie.
Parafina,
tłuszcze, alkohole, aldehydy, ketony, kwasy, estry, aminy i inne związki
organiczne
o znacznej masie cząsteczkowej (liczbie atomów węgla w cząsteczce większej niż 4) są substancjami niepolarnymi, hydrofobowymi. Wykazują powinowactwo do rozpuszczalników niepolarnych, nie mieszających się z wodą.
o znacznej masie cząsteczkowej (liczbie atomów węgla w cząsteczce większej niż 4) są substancjami niepolarnymi, hydrofobowymi. Wykazują powinowactwo do rozpuszczalników niepolarnych, nie mieszających się z wodą.
Substancje, w cząsteczkach których
występują wiązania jonowe lub w znacznym stopniu spolaryzowane, bądź też wiele
polarnych grup funkcyjnych (np. cukry) dobrze rozpuszczają się w
rozpuszczalnikach polarnych, tj. zbudowanych z cząsteczek o niewielkiej masie z
grupami funkcyjnymi C=O, O-H, C-X (chloroform, aceton, alkohole etylowy i
metylowy, woda, kwas octowy). Substancje polarne nie rozpuszczają się natomiast
praktycznie lub rozpuszczają się bardzo słabo w rozpuszczalnikach niepolarnych.
Pojawienie się w cząsteczce wiązania jonowego lub w znacznym stopniu
spolaryzowanego powoduje, że substancja nabiera właściwości hydrofilowych. Do
substancji polarnych należą: sole nieorganiczne Me+ Rˉ,
sole kwasów organicznych RCOOˉ Me+ (Me – metal jednowartościowy),
alkoholany ROˉ Me+ i fenolany PhOˉ Me+, sole amin
alifatycznych
i aromatycznych (dla aminy pierwszorzędowej: RNH3+ Xˉ).
i aromatycznych (dla aminy pierwszorzędowej: RNH3+ Xˉ).
Praktyczne
wykorzystanie różnic rozpuszczalności substancji polarnych i niepolarnych do
ich rozdzielenia drogą ekstrakcji pokazują poniższe przykłady.
A.
Oczyszczanie kwasu organicznego od domieszek obojętnych.
[Kwas organiczny + domieszki
związków organicznych o liczbie atomów C>4 (rozpuszczalne w
rozpuszczalnikach niepolarnych, nierozpuszczalne w wodzie)].
Oczyszczenie wymaga przeprowadzenia
następujących operacji:
1.
rozpuszczenie mieszaniny w rozpuszczalniku niepolarnym (np. w eterze
dietylowym)
2.
kilkukrotne wytrząśnięcie eterowego roztworu mieszaniny z rozcieńczonym wodnym
roztworem wodorotlenku sodowego (powstająca sól kwasu organicznego o budowie
jonowej jest hydrofilowa i zostaje przeniesiona do fazy wodnej)
3.
odzyskanie kwasu przez zakwaszenie wodnego roztworu (wolny kwas organiczny
wytrąca się z fazy wodnej).
B.
Oczyszczanie aminy od domieszek o charakterze obojętnym.
[Amina, np. aromatyczna + domieszki
związków organicznych o liczbie atomów C>4 (rozpuszczalne w
rozpuszczalnikach niepolarnych, nierozpuszczalne w wodzie)].
Oczyszczenie
wymaga przeprowadzenia następujących operacji:
1.
rozpuszczenie mieszaniny w rozcieńczonym wodnym roztworze kwasu nieorganicznego
(powstaje rozpuszczalna w wodzie sól aminy, domieszki pozostają hydrofobowe);
2.
ekstrakcja wodnego kwaśnego roztworu lub powstałej emulsji rozpuszczalnikiem o
niewielkiej polarności (np. eterem dietylowym (domieszki zostają przeniesione
do fazy organicznej, sól aminy o budowie jonowej pozostaje w fazie wodnej);
3.
zalkalizowanie wodnego roztworu aminy (= wydzielenie wolnej, mało polarnej
aminy z polarnej soli);
4.
ekstrakcja wolnej aminy z roztworu wodnego rozpuszczalnikiem organicznym
(ewentualne wysycenie wodnego roztworu chlorkiem sodowym znacznie zmniejsza
rozpuszczalność aminy w wodzie);
5.
osuszenie eterowego roztworu odpowiednio dobranym środkiem suszącym, (p. rozdz. I.3.3.);
1.
wyodrębnienie wolnej aminy, np. przez destylację lub
wytrącenie soli nierozpuszczalnej w eterze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz